Hoe AI ons werk als Content Creator transformeert

26 Jan 2024

Vanuit het oogpunt van onze grafisch ontwerper Daan.

Als grafisch ontwerper in een social media agency staan we voortdurend voor de uitdaging om boeiende en visueel aantrekkelijke social media posts te creëren. In deze sector gebruik ik actief twee AI services om mijn werk te vereenvoudigen en te versnellen: ChatGPT en Adobe Photoshop Generative Fill.

ChatGPT: Een partner in tekstcreatie
De kern van ons werk bestaat uit het samenstellen van pakkende captions voor social media posts. Hier komt ChatGPT om de hoek kijken. Ik voed ChatGPT met informatie over onze klanten en specifieke details over de post waar ik aan werk. ChatGPT dient dan als een eerste opzet voor mijn captions, waarna ik er mijn eigen creatieve draai aan geef. Het gaat verder dan dat; soms geef ik ChatGPT een link naar de website van de klant om mij te voorzien van frisse ideeën voor Instagramposts.

Adobe Photoshop Generative Fill: Een magische touch in beeldbewerking
Verlengen of vergroten van foto’s doet hij moeiteloos, ook het formaat aanpassen door extra lucht of gras toe te voegen aan de afbeelding helpt om van een horizontaal beeld een verticale foto te maken. Objecten toevoegen of verwijderen uit afbeeldingen komt ook van pas. Ligt er een smartphone op tafel tijdens een gezellige lunch? Dan haalt Photoshop dat met gemak weg.

Verhoogde efficiëntie en nieuwe vaardigheden
Dankzij AI kan ik nu sneller informatie opzoeken en websites grondig leren kennen. Tijdrovende taken, zoals het bewerken van foto’s in Photoshop, worden nu in seconden uitgevoerd. Dit versnelt aanzienlijk de tijd die ik besteed aan het opmaken van posts, tijd die ik kan besteden aan het uitdenken van campagnes of advertenties.

Uitdagingen en groei
Een uitdaging die ik ondervond, was het leren geven van effectieve prompts aan AI. Aanvankelijk leidde een slechte prompt tot teleurstellende resultaten. Maar door te experimenteren met verschillende AI programma’s heb ik geleerd mijn prompt zo effectief mogelijk te verwoorden.

Toekomst en visie
Mijn rol als grafisch ontwerper is niet drastisch veranderd, maar het is zeker toegankelijker en veelzijdiger geworden door AI. Het creëren van ideeën en het bewerken van afbeeldingen zijn nu gemakkelijker dan ooit. Ik kijk uit naar de verdere evolutie van AI in grafisch ontwerp en ben enthousiast over de toekomstige mogelijkheden die het te bieden heeft.